Ποια είναι τα 10 θαυμαστά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα μάτια μας;

Τα μάτια μας είναι πραγματικά φτιαγμένα με θαυμαστό τρόπο. Είναι το δεύτερο πολυπλοκότερο όργανο του σώματός μας, μετά τον εγκέφαλο, και ως εκ τούτου είναι πολλά που δεν γνωρίζουμε γι΄ αυτά.

Ο χειρουργός – οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, παρουσιάζει μερικά δεδομένα που μας εκπλήσσουν:

Αποτελούν ένα επιστημονικό θαύμα. Αρχίζουν να αναπτύσσονται δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη και μέχρι τον τοκετό οι βολβοί τους έχουν πάρει τα δύο τρίτα του τελικού μεγέθους τους.

Επιπλέον, τα μάτια μας λειτουργούν σαν υπερεξελιγμένες κάμερες, αφού μπορούν να εστιάσουν εξίσου καλά μακριά και κοντά, προσαρμόζονται αυτόματα στις συνθήκες φωτισμού (μέρα, νύχτα, ημίφως) και βλέπουν ευρυγώνια. Τέλος, διαθέτουν σχεδόν 2 εκατομμύρια κινητά τμήματα!

Είναι υπεύθυνα για τη μάθηση και για τη μνήμη. Έχει υπολογιστεί ότι το 80% όσων μαθαίνουμε και το 80% των αναμνήσεών μας καθορίζονται απ΄ όσα βλέπουμε.

Βλέπουν μεν τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε και πράσινο) αλλά αντιλαμβάνονται σχεδόν 10 εκατομμύρια διαφορετικές αποχρώσεις. Αυτές δημιουργούνται με ανάμιξη των τριών βασικών χρωμάτων, καθώς το φως (που είναι άχρωμο) αντανακλάται στα διάφορα αντικείμενα. Οι περισσότερες αποχρώσεις που αντιλαμβάνονται προέρχονται από το πράσινο χρώμα.

Είναι κλειστά για 5 δευτερόλεπτα κάθε λεπτό. Κάθε βλεφάρισμα διαρκεί περίπου ένα δέκατο του δευτερολέπτου, αλλά μπορεί να βλεφαρίζουμε από 2 έως 50 φορές το λεπτό (ο μέσος όρος είναι 15-20 φορές). Επομένως, κάθε λεπτό της ζωής μας περνάμε έως και 5 δευτερόλεπτα με τα μάτια κλειστά! Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα νεογέννητα μωρά, διότι το βλεφάρισμα αρχίζει μετά τον 6ο μήνα της ζωής.

Διαθέτουν τους πιο γυμνασμένους μυς του σώματος. Κάθε μάτι διαθέτει 6 μυς οι οποίοι συνεργάζονται ασταμάτητα για να εξασφαλίζουν την ακρίβεια κίνησης που απαιτεί η αέναη παρακολούθηση των αντικειμένων και των προσώπων που μας περιβάλλουν.

Διαθέτουν εκατομμύρια κύτταρα. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την όραση: τα ραβδία και τα κωνία. Τα κύτταρα αυτά δέχονται το φως (φωτοϋποδοχείς) και βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών (στο πίσω μέρος τους).

Τα μάτια μας διαθέτουν πάνω από 130 εκατομμύρια ραβδία, τα οποία μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα στο σκοτάδι, και 7 εκατομμύρια κωνία που μας βοηθούν να βλέπουμε τα χρώματα και τις λεπτομέρειες.

Η ίριδά τους είναι μοναδική σε κάθε άτομο. Ενώ τα δακτυλικά αποτυπώματα φέρουν 40 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά για κάθε άτομο, η ίριδα διαθέτει 256, γι΄ αυτό και το σκανάρισμά της θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος ταυτοποίησης ενός ατόμου.

Το χρώμα τους οφείλεται στη μελανίνη. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα, τα μαλλιά, τα φρύδια κλπ. το χρώμα τους. Όταν η μελανίνη είναι άφθονη στα μάτια, αυτά γίνονται καφέ, αλλά όταν είναι λιγοστή γίνονται γαλάζια.

Πάντως, αν έχετε γαλάζια μάτια, διαθέτετε έναν κοινό απόγονο με κάθε άλλο γαλανομάτη κάτοικο του πλανήτη, σύμφωνα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Σε μελέτη που είχαν δημοσιεύσει το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Human Genetics είχαν εντοπίσει μια γενετική μετάλλαξη που συνέβη πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια και ευθύνεται για το χρώμα των ματιών όλων των γαλανομάτηδων που ζουν σήμερα στη Γη.

Τα υπολειπόμενα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών, όπως το μπλε και το πράσινο, μπορεί να παραμείνουν ανενεργά για αρκετές γενιές, πριν επανεμφανιστούν σε ένα άτομο.

Δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν. Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η μεταμόσχευση οφθαλμών που θα αποκαταστήσει την όραση τυφλών ανθρώπων, διότι το οπτικό νεύρο είναι πάρα πολύ πολύπλοκο και ευαίσθητο (υπολογίζεται ότι διαθέτει πάνω από 1 εκατομμύριο νευρικές ίνες που συνδέουν το μάτι με το κέντρο της όρασης στον εγκέφαλο).

Ακόμα, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει τρόπο να δημιουργούν στο εργαστήριο υγιή αμφιβληστροειδικά κύτταρα.

Επουλώνονται πολύ γρήγορα. Τα μάτια έχουν την ικανότητα να διηθούν την σκόνη και τις ακαθαρσίες, και να επιδιορθώνουν τις μικρές γρατζουνιές στην επιφάνειά τους μέσα σε 48  ώρες. Και αυτό παρότι η εξωτερική στοιβάδα τους (ο κερατοειδής χιτώνας) είναι ο μοναδικός ιστός του σώματος που δεν έχει παροχή αίματος.

Το είδαμε στο: healthreport.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου;

Έχουν τα γυαλιά ηλίου... ημερομηνία λήξης; Ναι, λένε Βραζιλιάνοι επιστήμονες από το Sao Carlos School of Engineering. Κι αυτό διότι η προστατευτική τους δράση...

Πόσα μέτρα είναι τα έντερά μας;

Το λεπτό και το παχύ έντερο αποτελούν σημαντικό τμήμα του πεπτικού μας συστήματος. Βρίσκονται στην κοιλιά μας - περίτεχνα διπλωμένα - αλλά δεν είναι μερικά εκατοστά το καθένα. Αν τα ξεδιπλώναμε...

Σε πόσο χρόνο βγάζουμε καινούργιο νύχι;

Έχασες κάποιο νύχι και αναρωτιέσαι σε πόσο χρόνο θα ξαναβγεί; Θα χρειαστεί να περιμένεις, γιατί αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Τα νύχια μας μεγαλώνουν περίπου...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσα πλευρά έχουμε στον θώρακά μας;

Εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη μέχρι το στέρνο σχηματίζοντας τη θωρακική κοιλότητα, μέσα στην οποία προστατεύονται οι...

Ποιος είναι ο πιο δυνατός μυς στο σώμα μας;

Το ανθρώπινο σώμα είναι προικισμένο με μια πληθώρα μυών προορισμένων να διογκώνονται, να εκτείνονται, να συστέλλονται εκτελώντας πολύ σημαντικό έργο (όταν τους συντηρούμε σωστά). Ας υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι μύες...

Γιατί μαυρίζουν τα νύχια;

Το χρώμα των νυχιών είναι χαρακτηριστικό σε κάθε άνθρωπο και οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, αν ξαφνικά αλλάξει και γίνει...

Γιατί τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών;

Η απάντηση βρίσκεται στον βασικό ρόλο που παίζουν τα νύχια: να μας προστατεύουν από κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι λογικό...